Det inderste lag
Tætsiddende bukser og bluse
Du kender måske dette tøj fra den årlige skiferie – lange underbukser og en langærmet trøje – nogle kalder det ”superundertøj”. Dette tøj skal transportere fugten væk fra huden og holde dig tør. De lange underbukser har du typisk brug for på aftensejlads, hvor det kan blive koldt – og det samme gælder blusen. Blusen kan du dog også have på om dagen, når du vandrer og er på tur.
Valg af materiale er lidt en smagssag. Kunststoffer er gode til at transportere fugten væk, men det kommer hurtigt til at lugte. Uld varmer selvom det er fugtigt og det lugter ofte slet ikke. I dag kan du få uld-bluser som er komfortable og også utroligt smarte – ofte kan man slet ikke se, at der er tale om et ”praktisk” stykke beklædning.
Yderlaget
Vindjakke
Den skal være helt vindtæt og den skal være så stor, at man kan have sweater eller lignende indenunder. Det er en fordel, at den er så lang, at den dækker underlivet og skal kunne åbnes og lukkes helt i halsen og gerne ved ærmerne. Derved kan man regulere temperaturen. Moderne åndbare materialer gør det muligt at kombinere en vind- og vandtæt jakke i én. Vær opmærksom på, at mange materialer er vandafvisende, men ikke 100 % vandtætte. Nogle ekspedienter glemmer af og til at gøre opmærksom på forskellen.
Vind- og vandtætte bukser
Det er altid en god ide at medbringe en tynd vind- og vandtæt buks, du kan bruge, hvis det regner eller hvis du er på en aftensejlads, hvor det kan blive koldt. Nogle vandrebukser er så tætvævede, at de faktisk er vindtætte og næsten vandtætte. Dem kan du finde anvende på en sommerrejse i Grønland, hvor du ikke skal ophold dig i fjeldet i flere dage.
Hue, vanter og halstørklæde
Husk dem, selv om du ikke normalt går med den slags. Afhængigt af vejret mistes 10 til 40 % af kropsvarmen gennem hovedbund og nakke, hvis de ikke er dækkede. Vejret i Grønland er meget skiftende, og selv i højsommeren kan man få brug for hue, vanter og halstørklæde. Især i forbindelse med sejlads, kan det være koldt om aftenen og morgenen.