Vi har plukket det bedste til dig
I denne guide vil vi præsentere dig for det bedste af Grønland og for nogle brugbare praktiske tips til at vælge en rejse til Grønland.
Sådan gør du din drømmerejse til virkelighed
Vi har plukket det bedste til dig
I denne guide vil vi præsentere dig for det bedste af Grønland og for nogle brugbare praktiske tips til at vælge en rejse til Grønland.
Grønland er den største ø i verden, og over 80 % er dækket af is! Derfor foregår transport mellem byer og bygder ikke på veje, som vi ellers er vant til. Fly, helikoptere og skibe bruges til de længere strækninger fra by til by. Til de kortere, mere lokale ture, sejler grønlænderne om sommeren. Om vinteren bruger de også hundeslæde og snescooter.
Der findes to store, civile lufthavne i Grønland, hvor den største ligger i Kangerlussuaq lige nord for Polarcirklen. Her lander alle fly fra København i Danmark. Rejsen videre går med mindre indenrigsfly. Den direkte rute fra København til Grønland tager 4½ time, hvad enten du flyver til Kangerlussuaq eller Narsarsuaq i Sydgrønland.
Fly fra Island afgår som regel fra Keflavik og nogle gange fra Reykjavik. Herfra kan du flyve til Ilulissat eller Nuuk på vestkysten, Narsarsuaq i Sydgrønland eller Kulusuk i Østgrønland. Besøger du Island, er det en enestående mulighed at lægge et besøg i Grønland til din rejse.
Air Greenland er Grønlands nationale flyselskab og beflyver både ruterne fra København og fra Island. Indenrigs i Grønland flyver Air Greenland næsten alle ruter. Når du flyver med Air Greenland fra København (non-stop), får du service med fuld forplejning, bagage inkluderet og inflight-entertainment. Fra Reykjavik flyver også Air Iceland.
Grønland er verdens største ø, der strækker sig 2.670 km fra nord til syd, og hvis du aldrig har været i Grønland før, så kan det godt virke lidt uoverskueligt at vælge. Størrelsen af Grønland gør selvfølgelig, at du ikke kan nå at opleve hele Grønland i én rejse, men vi garanterer dig, at du kan nå at opleve nok! Og så er der også noget at komme tilbage til.
For enkelthedens skyld deler vi Grønland op i fire områder, som passer til de mest besøgte områder: Nordgrønland, Vestgrønland, Sydgrønland og Østgrønland.
Vi anbefaler generelt at ”nøjes” med en enkelt landsdel, da det simpelthen er for mange indtryk og for meget transport, hvis man vil se flere grønlandske landsdele.
Nordgrønland er det mest besøgte sted i Grønland og dækker faktisk størstedelen af Grønland, når du ser på et kort. Nordgrønland starter ved Diskobugten. Et meget populært sted er Ilulissat i Nordgrønland, hvor du kan opleve gigantiske isbjerge.
Nordgrønland er midnatssolens og hundeslædernes land. Et overflødighedshorn af arktiske oplevelser med kæmpemæssige isfjelde, nogle af verdens hurtigste gletsjere og Ilulissat Isfjord, som er hædret med en plads på UNESCO’s verdensarvsliste. Her finder du de kæmpe store isfjelde, som du kender fra TV og billeder. Er det første gang, du skal til Grønland, så er Diskobugten det ”sikre” valg, hvis du vil opleve kæmpe isfjelde, gletsjere og små bygder nord for Polarcirklen. Rejser du om vinteren, kan du også se nordlys og for alvor fornemme, hvordan hundeslæden bruges som transportmiddel i Grønland.
Da Diskobugten samtidig er det mest besøgte område i Grønland, er der gode udflugtsmuligheder hele året. Bemærk dog, at selvom der er flest turister i dette område, så er det langt fra “turistet”. Vi anbefaler eksempelvis at du bestiller en del af udflugterne hjemmefra, så kan vi bedre garantere gennemførsel af udflugterne.
En rejse hertil kan fint kombineres med et besøg længere sydpå i fx Sisimiut, Kangerlussuaq og/eller Nuuk, da de alle ligger på vestkysten.
Kangerlussuaq er den største lufthavn i Grønland og derfor et helt naturligt sted at starte – og så ligger det tilmed tæt ved Indlandsisen.
I Vestgrønland ligger de største grønlandske byer: Hovedstaden Nuuk med sine godt 17.500 indbyggere og den næststørste by, Sisimiut med ca. 5.5000 indbyggere. Både Nuuk og Sisimiut er ideele for aktive ferier, særligt om vinteren, hvor der er rige muligheder for blandt andet at stå på ski og snowboard.
Østgrønland er fantastisk smuk og ikke særlig besøgt af turister, men det er alligevel relativt godt organiseret med gode overnatnings- og udflugtsmuligheder. Østgrønland er rå, uspoleret og pragtfuldt kontrastfyldt med milde blomsterdale og lodrette, høje fjelde og kæmpe isfjelde og en kultur, der er mere isoleret end resten af Grønland.
Østgrønland er det tyndest befolkede områder i Grønland, hvis man ser bort fra Nationalparken og det nordlige Grønland ved Thule. Befolkningen i Østgrønland lever forholdsvist isoleret sammenlignet med det øvrige Grønland, og kulturen er ikke så præget at moderne tendenser, som i andre dele af Grønland.
Sydgrønland er generelt et fantastisk sted at vandre og modsat, hvad mange tror, er der stejle fjelde, masser af fjorde med is og ikke mindst varme kilder. Det er let at rejse rundt i Sydgrønland, da afstandene mellem byerne er relativt korte. Du kan virkelig få en afvekslende ferie og besøge mange forskellige byer og bygder i Sydgrønland.
Uanset, hvad du vælger, så får du uforglemmelige oplevelser. Du kan vælge, om du vil opleve flere steder i én rejse eller koncentrere dig om lidt færre steder med tid til fordybelse.
Hundeslæde, nordlys, isen, hvalerne, inuitkultur og meget mere venter dig sommer eller vinter i Grønland. Hvad enten du tager på opdagelse ved isen, lader dig betage af nordlyset, sejler i fjordene blandt hvaler eller møder grønlænderne til lands, til vands eller i luften, har du et eventyr til gode, som endnu er de færreste forundt.
Hundeslædeture tilbydes nord for polarcirklen. Sæsonen for turistkørsel starter i januar og varer til april.
At køre på hundeslæde er en oplevelse for livet, du ikke må snyde dig selv for, når du besøger Grønland om vinteren. Du vil blive iklædt varmt tøj og køre med en grønlandsk kusk ud i de endeløse, snedækkede fjeldlandskaber.
Du kan vælge mellem ture fra en time og op til flere dages varighed med overnatning i primitive hytter og telt (polarudstyr kan lejes). Uanset om du vælger en kort eller lang tur, så er oplevelsen den samme. Så snart slæden glider over den knitrende sne, får du en særlig følelse af ro. Den er svær at sammenligne med noget andet.
Læs mere om hundeslædeture her.
Nordlyset kan opleves de fleste steder i Grønland og ses bedst på en mørk, klar nattehimmel fra september og frem til slutningen af marts.
Det bølgende, mytiske og magiske nordlys vil forundre og forbløffe dig, og Grønland er det helt rigtige sted at opleve fænomenet – ude midt i naturen, hvor fjeldet og sneen lyses op af det grønne og rødlige lysshow. Grønland har noget af verdens bedste nordlys. Her er næsten intet kunstigt lys og ofte en klar himmel, som skaber de bedste forhold for at se nordlys.
Læs mere om nordlys i Grønland her.
Gå på Indlandsisen i uberørte landskaber og sejl blandt kæmpe isbjerge – året rundt. Indlandsisen fascinerer enhver med sit massive omfang og al sin kraft og skønhed. Isbjergene kælves fra gletsjerne og begiver sig på lange rejser i havet – unikke og storslåede værker fra naturens hånd. Du kan gå på isen ved Kangerlussuaq og sejle til bræer i det meste af Grønland næsten hele året rundt. Ilulissat Isfjord er verdenskendt pga. sin status som UNESCO Verdensarv.
Læs mere om indlandsisen i Grønland her.
Oplev havets giganter fra tætteste hold på sejlture i de isfyldte fjorde. Særligt i sommerhalvåret er der mange hvaler, men også om vinteren kan man nogle gange være heldig at støde på overvintrende hvaler. I maj måned er der gode muligheder for at opleve Grønlandshvalen ved Diskoøen i Diskobugten.
At sejle i Grønland er i sig selv en stor oplevelse, og desto større bliver det, når der dukker en hval op tæt på båden. Pukkel-, fin, og vågehvaler ses langs de fleste kyststrækninger og ofte færdes hvalerne ganske tæt på byer og bygder.
Mød grønlænderne i et land, der emmer af pionerånd i fortid og nutid.
Grønlænderne er et gæstfrit og handlekraftigt folkefærd, der gennem generationer har levet af naturen og midt i den. Naturens storhed indgyder en ro i befolkningens sind og en respekt for elementerne, som er beundringsværdig. Grønland tiltrækker den dag i dag eventyrer fra hele verden, og de bydes velkommen af et folk af pionerer, som viser vej og bygger bro fra traditionerne til det moderne liv.
Alle årstider i Grønland er pragtfulde på hver deres måde, men nogle oplevelser er sæsonafhængige. Sommeren i Grønland er kort og intens fra midt juni til slut august. Forår og efterår er ligeledes intense, og det er fascinerende, hvor hurtigt det skifter fra vinter til sommer i løbet af meget kort tid. Vinteren derimod varer lidt længere afhængig af, hvor man befinder sig i Grønland.
Det er svært at anbefale én årstid fremfor en anden, men vi anbefaler generelt, at du skelner mellem vinteroplevelser og resten af året.
Læs mere om årstiderne i Grønland her.
Om vinteren kan du se nordlys og køre hundeslæde og landet er dækket af sne og is. Modsat hvad mange tror, er der ikke sne overalt om sommeren i Grønland. Så hvis du vil opleve Grønland klædt i sin vinterdragt med slædehunde, der løber af sted over den knitrende sne og frostklare dage, så skal du rejse om vinteren. Det sene efterår er i oktober og november og her er der gode muligheder for at se nordlys. På denne tid af året er det altid usikkert, hvor meget sne, der er faldet og derfor anbefaler vi, at du rejser i vintermånederne, hvis du vil være sikker på at kunne køre hundeslæde.
Rejser du på denne tid af året får du lange lyse dage med temperaturer som er langt varmere end om vinteren. Er du en glad vandrer, er sommermånederne og til dels september en god periode. Om foråret kan det være for vådt til længere dagsvandringer på grund af smeltende sne.
I det hele taget er der mulighed for flere udendørsaktiviteter i de varme måneder, og det er også på denne årstid, at du kan opleve hvaler, sejle med kystskibet og i det hele taget være mere ude.
Der er 2.670 km fra sydspidsen til det nordligste Grønland og derfor også store variationer i årstiderne. Eksempelvis varer vinteren ni måneder i Qaanaaq (Thule) højt mod nord, mens vinteren kun varer tre-fire måneder i Sydgrønland.