Hvor mange mennesker bor der i Grønland? Grønlands indbyggertal
Du finder en af verdens mindste befolkninger i Grønland. Der bor ca. 56.500 mennesker i Grønland, hvoraf cirka 19.000 bor i Grønlands hovedstad Nuuk. De fleste indbyggere er født i Grønland og er enten inuit eller blandet dansk og inuit. Resten, ca. 11 %, er tilflyttere fra Danmark og det øvrige udland. Befolkningstilvæksten er stagnerende og Grønland er det sted i verden med den laveste befolkningstæthed pr. indbygger.
Grønlands befolkning
Den grønlandske befolkning er et varmt folkefærd. Når rejsende i Grønland bliver bedt om at nævne de største oplevelser i Grønland, nævner de ofte mødet med den varme og imødekommende lokalbefolkning.
Hvor bor grønlænderne?
Når 80 % af Grønland er dækket af Indlandsisen, hvor bor grønlænderne så? Svaret er, at de bor langs kysterne. De isfri områder i Grønland er på ca. 410.500 km2. Det svarer til størrelsen på Norge eller næsten 10 gange Danmarks areal.
Næsten hele Grønlands befolkning bor i Sydgrønland og Vestgrønland, mens kun ca. 10 % bor i Østgrønland og Nordgrønland. Levevilkår og forsyningsmuligheder er ganske enkelt lettere i syd og vest end i øst og nord. Til gengæld lever mange en mere oprindelig fangertilværelse i nord og øst. Så hvis du er interesseret i at opleve den oprindelige inuit-kultur, så er et besøg i en bygd bestemt værd at overveje.
Størstedelen af Grønlands befolkning er byboere. Der bor ca. 48.000 indbyggere fordelt på 16 byer og de øvrige ca. 8.500 bor i landets 54 bygder.
Grønlands hovedstad, Nuuk, ligger i Vestgrønland og er langt den største by i Grønland. De øvrige større byer i Grønland er Sisimiut, Ilulissat, Aasiaat og Qaqortoq. Den næststørste by er Sisimiut med ca. 5.500 indbyggere.
Det grønlandske sprog
Grønland hedder Kalaallit Nunaat på grønlandsk, hvilket betyder grønlændernes land. Der siges også nogle gange Inuit Nunaat, hvilket betyder Menneskenes Land.
Modersproget i Grønland er grønlandsk, og dansk er grønlændernes andet sprog. Dansk er et relativt nyt sprog i grønlandske sammenhænge, som kom hertil sammen med kristendommen. Det er blevet et meget anvendt sprog, særligt i administrative sammenhænge og i nogle af de større byer.
Mange grønlændere taler både dansk og engelsk, særligt i turistbranchen. Man kan dog ikke regne med at det er en selvfølge, men her kan du komme langt med fagter og smil og måske få lidt hjælp af folk omkring dig.
I Grønland findes der tre hoveddialekter – én i nord, én i øst og endelig den vestgrønlandske, der danner basis for den grønlandske retskrivning.
De vigtigste grønlandske ord for turister
Grønlandsk er et inuit-sprog, og det kan være svært at lære, fordi strukturen i sætningerne er meget anderledes end vestlige sprog. Grønlænderne synes det er sjovt, hvis du prøver at tale deres sprog, og hvis de griner af dig, så er det kun kærligt ment. Grønlænderne er nemlig et lattermildt folk.
- ”Qujanaq” betyder “tak”
- ”Ajunngilaq” betyder “alt i orden”
- ”Immaqa” betyder “måske”
- ”Aluu” betyder “goddag”
- ”Baj” betyder “farvel”
Du skal som besøgende i Grønland især bemærke dig ordet “Immaqa”. I Grønland er mange ting afhængige af vejret. Grønlænderne har derfor lært, at planlægning altid er med forbehold for “immaqa”. Så sænk skuldrene og foren dig med, at det ikke er alt, du selv er herre over i Grønland.
Vi taler også nogle gange uden at sige noget. En rynken på næsen betyder nej, mens det betyder ja, hvis du hæver dine øjenbryn.