Grønlandssælen
Pagophilus Groenlandicus
Grønlandssælen er den mest almindelige art blandt sælerne i Grønland, og den hedder aataarsuaq på grønlandsk. Den kan spottes de fleste steder i Grønland langs kysterne. Det er nemmest at se grønlandssælen om sommeren, men allerede i maj kan man spotte dem i den sydlige del af Grønland, når de bevæger sig nord på fra ynglepladserne i Canada.
Grønlandssælerne kan ofte ses i store grupper i de grønlandske fjorde og skærgårde, og man kan helt sikkert se dem nyde den grønlandske sommer, mens de mæsker sig i fisk og nyder solens stråler.
Sælens pels skifter farve gennem dens levetid. Som små er de næsten hvide, ungsælerne er grå-blå og som voksne er de sortbrogede. Dette giver et sjovt farvemønster, når man ser en gruppe grønlandssæler ligge sammen. Grønlandssælens naturlige fjender er udover mennesket isbjørne og spækhuggere. Grønlandssælens kost består primært at fisk og krebsdyr som lodde, polartorsk, sild og tobis, og sælen fanger sin føde nede på 100 meters dybde.
Hvor stor er Grønlandssælen?
Oftest vil du se dem i en størrelse på omkring 1,7 meter fra hale til snude, hvor hunnerne er lidt mindre. Deres vægt er meget svingende og ligger i gennemsnit på mellem 90 og 145 kg. Vægten er afhængig af sæson, men de er normalt meget magre efter deres lange migration, når de ankommer til Grønland i starten af sommermånederne. Herefter bruger de sommeren og efteråret på at spise og blive dejligt tykke, inden deres rejse går tilbage til ynglepladserne. En voksen sæl spiser i gennemsnittet omkring 3 kg fisk om dagen i denne periode.
Ringsælen
Pusa Hispida
Ringsælens navn kommer fra de ringformede pletter, man kan se på sælens krop især på ryggen. Dens grønlandske navn er natseq, og ringsælen er den mest udbredte sælart i Grønland. Den har derfor også stor betydning for jagtkulturen blandt inuit.
Ringsælen lever i fjordene tæt på is og isbjerge, da den elsker at ligge på isen og bruger huler under sneens overflade til at gemme sine unger. Ringsælen er den af de grønlandske arter som er bedst tilpasset til livet i de arktiske egne, og dens tykke spæklag er med til at holde den varm i vinterkulden. Om vinteren overlever ringsælen ved at holde åndehuller i isen åbne, så den kan søge føde under isen. Sælen kan dykke ned til 500 meter, og dens føde består primært af fisk og krebsdyr som polartorsk og tanglopper. Ringsælens naturlige fjender er isbjørnen, polarræven og hvalrossen. Mennesket jager dog også ringsælen, og bruger kødet til at spise og skindet til tøj.
Hvor stor er Ringsælen?
Ringsælen er den mindste af de sælarter, der lever i de grønlandske farvande. Den kan dog stadig nå en vægt på 100 kg, så lille kan man jo nok ikke kalde den. Når vinteren starter, kan ringsælens spæklag veje helt op til 40 % af dens samlede vægt.
Spættet sæl
Phoca Vitulina
Den spættede sæl er den mest sjældne af de sælarter, der lever i Grønland. Den lever altid i nærheden af kysten i fjorde og skærgårde. I juli-august finder du dem i flokke på land, hvor de skifter pels. Den spættede sæl foretrækker at leve, hvor der er strøm eller meget lidt havis, da den ikke er så god til at holde åndehullerne åbne, når der er meget is eller sne.
Spættede sæler er sociale dyr, og du vil tit se dem sammen, når de holder hvil på kysterne. Deres pels er oftest blågrå med både lyse og mørke pletter, dog mest synligt på ryggen og siderne. Sælerne kendetegnes desuden på deres varierende mønster af mørke pletter. Den spættede sæls føde består primært af fisk, blæksprutte og krebsdyr.
Den spættede sæls fjender i naturen er ræven, spækhuggeren og mennesket.
Hvor stor er den spættede sæl?
Den spættede sæl er mellem 140-170 cm, hvor hannen er større end hunnen. Hannerne kan veje op til 120 kg, og hunnen kan veje 90 kg. Deres unger er ca. 75 cm ved fødslen og vejer normalt omkring 10 kg.