VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Grønlandske oplevelser i København og omegn

Inspiration / Artikler / Grønlandske oplevelser i København og omegn

Skal du gennem København på vej til eller fra Grønland, bør du besøge nogle af de interessante Grønlands-relaterede steder i Danmarks smukke hovedstad.

Grønland og Danmark har haft et tæt forhold i hundredvis af år, og båndene er stadig meget tætte. Der bor ca. 18.000 grønlændere i Danmark og omkring 6.000 danskere i Grønland, så det er naturligt med et broderligt bånd landene imellem.

 

 

Spændende Grønlandsoplevelser i København

I København finder du mange spændende oplevelser, som giver dig en forsmag på grønlandsk kultur og historie. Vi har udvalgt 11 af de mest spændende oplevelser til dig:

 

Nationalmuseet i København

Det Grønlandske Hus i København

Geologisk Museum

Christianshavn

Grønlandsmonumentet

Nordatlantens Brygge

Arktisk Institut

Tranhuset

Knud Rasmussens statue

Knud Rasmussens hus

Grønlands Nationaldag

 

Nationalmuseet – få styr på Grønlands tidlige historie

Nationalmuseet i Danmark har en vidunderlig samling af grønlandske objekter, som du helt sikkert vil finde besøg værd.

Forskerne fra Nationalmuseet i Danmark har spillet en enorm rolle i at redegøre for Grønlands fortid gennem deres arkæologiske arbejde. Eksperterne har også samlet en helt unik samling af inuit kulturgenstande gennem tiden.

Desuden har Nationalmuseet været medvirkende til at offentliggøre inuitternes forhistorie i tegneserieform, tegnet af den grønlandske kunstner Nuka Godtfredsen.

Du finder Nationalmuseet lige midt i byen i Ny Vestergade, tæt på Rådhuset og Tivoli.

Ophold i København? Se vores liste over hoteller i København.

 

Det Grønlandske Hus – mærk den grønlandske kultur

Når du er i København, skulle du gå en tur i Det Grønlandske Hus og se deres udstillinger eller tjekke boghandlen. Mange grønlandske kunstnere har gennem tiden udstillet deres kunst i huset, og der er altid noget spændende at komme efter.

Det Grønlandske Hus har en café og skiftende udstillinger og andre kulturelle arrangementer, herunder koncerter, grønlandske markeder, boglanceringer og foredrag (sidstnævnte på dansk eller grønlandsk).

På markederne, der typisk ligger før jul, om foråret og om efteråret, sælger grønlændere og grønlandselskende danskere hjemmelavede smykker, kunst og andre ting af interesse for dig, der elsker Grønland. Det Grønlandske Hus har også en fremragende boghandel, hvor du finder grønlandske bøger, flag og dvd’er.

Kalaallit Illuutaat – Det Grønlandske Hus i København er placeret i Løvstræde 8, tæt på de store gågader i centrum af byen.

 

Spørgsmål om Grønland? Læs de oftest stillede spørgsmål og deres svar.

 

Geologisk Museum – se verdens tredjestørste meteorit, der er fra Grønland

Vidste du, at Grønland for 3,8 milliarder år siden lå på den sydlige halvkugle?

Dette og meget andet kan du lære om, hvis du besøger Geologisk Museum i København. Udstillingen fortæller blandt andet, hvordan det massive kontinent ’vandrede’ mod nord til der, hvor du finder Grønland på landkortet i dag.

Udstillingerne på Geologisk Museum omfatter også den oprindeligt 20-tons tunge meteorit Agpalilik, der blev fundet i 1963 ved Kap York nær Thule i Nordgrønland. Meteoritten er udstillet ved indgangen til museet. Agpalilik er den tredjestørste meteorit i verden, og indenfor kan du se en skive af den.

Derudover rummer museet et pænt udvalg af fossiler, der er op til 518 millioner år gamle. Du skal heller ikke gå glip af de 2,2 millioner år gamle forstenede træstammer – de fortæller os om Grønlands tidligere varme klima.

Geologisk Museum ligger på Nørre Voldgade på hjørnet ved Botanisk Have og på tværs af gaden fra Statens Museum for Kunst.

 

Christianshavn – gammel bydel præget af Grønland

Hvis du står af metroen på Christianshavns Torv, står du i centrum af en af de mest interessante bydele i København. Det meste af Christianshavn er bygget på menneskeskabte øer, og til dette blev der importeret en masse hollændere til Danmark, fordi de havde lignende byggeerfaringer i Amsterdam. Derfor ligner store dele af Christianshavn (og Nyhavn for den sags skyld) smukke Amsterdam.

På Christianshavn finder du masser af grønlandsrelaterede steder, ikke mindst Grønlands Rejsebureaus hovedkontor på Wilders Plads, og tæt herpå finder du den gamle Grønlandshavn, som nu er hjemsted for Nordatlantens Brygge, Dansk Polarcenter, og Tranhuset – The Greenland Shop. Disse kan du læse mere om i de næste afsnit.

Grønlandsmonumentet på Christianshavns Torv

Grønlandsmonumentet, som du finder placeret midt på Christianshavns Torv, består af tre statuer. Den midterste og højeste af statuerne viser en grønlandsk fanger foran sin kajak. Vidste du forresten, at kajak er et grønlandsk ord?

Til venstre for manden er to grønlandske kvinder i gang med at flænse en sæl og rense fisk. Den tredje statue viser to kvinder i nationaldragt, mens de fisker efter ammassat (lodder). Modellerne til statuerne kom fra Grønland.

Statuerne blev skabt af Svend Rathsack, der havde været i Grønland i 1931-1932. Efter hjemkomsten kom han med et forslag til et grønlandsmonument, og det blev bestilt af Københavns Kommune til opførsel på Christianshavns Torv. Statuerne stod færdige i 1938.

 

Nordatlantens Brygge samler de nordatlantiske lande

Ideen om et fælles kulturhus for Grønland, Island, Færøerne og Danmark blev fostret af den tidligere islandske præsident Vigdis Finnbogadóttir. Hun kom fra Island og havde studeret på Københavns Universitet, så hun havde en drøm om at forene de tre vestnordiske lande et sted i København for derigennem at skabe samhørighed.

Det gamle pakhus, der nu huser Nordatlantens Brygge, er en del af den gamle Grønlandshavn. Herfra blev varer til Grønland afsendt i århundreder, ligesom det var her, importen af store mængder af grønlandske varer stod på. Her startede passagerskibene deres rejse til Grønland, før flyvere blev den normale transportform.

På Nordatlantens Brygge er du ved Islands Ambassade, og det er også hjemsted for Grønland og Færøernes repræsentationer. En række andre virksomheder med tætte bånd til de nordatlantiske lande hører også til her, herunder Visit Greenland, Grønlands nationale turistråd.

Nordatlantens Brygge vil også altid blive husket som stedet, der husede Noma, mens det blev berømt og fire gange vandt titlen “Verdens Bedste Restaurant”. Nordatlantens Brygge har også flere udstillingshaller med unikke udstillinger, en café, en boghandel og en souvenirbutik.

Du finder Nordatlantens Brygge ved at gå ned ad Strandgade, eller også kan du gå over den nye bro fra Nyhavn.

 

Arktisk Institut – imponerende samling af billeder og tekster

Arktisk Institut er en meget respekteret institution på internationalt plan. Instituttet blev grundlagt i 1954 af to velrenommerede forskere, Eigil Knuth og Ejnar Mikkelsen. Arktisk Instituts formål er at indsamle og registrere materiale om Grønland og andre arktiske områder. Den virkelig interessante ting er, at instituttet bestræber sig på at gøre dette materiale tilgængeligt for os alle.

Du kan finde mange af instituttets samlinger online, herunder gamle tekster, fotos, kort, lydoptagelser og film. For eksempel omfatter fotosamlingen mere end 150.000 billeder, hvoraf over 80.000 er at finde på hjemmesiden.

Du kan også besøge polarbiblioteket på Arktisk Institut. Polarbiblioteket dækker både humanistiske, sociale og naturvidenskabelige emner fra alle arktiske områder. Polarbiblioteket er blandt verdens største biblioteker med omkring 35.000 titler relateret til Grønland.

Der er åbent for offentligheden på hverdage fra 13-15, dog lukket om onsdagen. Instituttet ligger lige ved siden af Nordatlantens Brygge på Christianshavn.

Knud Rasmussens statue på Strandvejen

Du kender sikkert Knud Rasmussen, der er den største opdagelsesrejsende, Grønland og Danmark nogensinde har fostret. Han blev født i Ilulissat, og fra barnsben blev han meget glad for hundeslædekørsel.

Han talte grønlandsk og dansk flydende, så han voksede op med de grønlandske myter og historier. Sammen med sin ven Peter Freuchen skabte han en handelsstation i det nordlige Grønland og kaldte den Thule. Det var udgangspunktet for hans mange verdensberømte hundeslædeture på tværs af Arktis.

Hvis du kører op langs Strandvejen nord for København, kommer du ved Skovshoved til en smuk statue af Knud Rasmussen, der står og skuer ud på havet.

 

Knud Rasmussens Hus i Hundested

Hvis du har tid, kan du overveje at køre videre nordpå til Sjællands nordlige kyst. I Hundested finder du Knud Rasmussen og hans kone Dagmars hjem. Det smukke hus blev bygget i 1917 og har været åbent for offentligheden siden 1939, da Dagmar donerede hjemmet til det lokale sogn. Huset har en vidunderlig udsigt over havet.

For Knud var det afsidesliggende hus et tilflugtssted fra det travle liv i København, et sted, hvor han kunne trække sig tilbage og fordybe sig i sit arbejde. Et anneks til hovedhuset blev bygget et par år efter det oprindelige hus, og dette blev Knuds private arbejdsstudie.

Over huset på en bakke blev en varde rejst i 1936 til minde om Knud Rasmussens livsværk. Huset ligger på Knud Rasmussens Vej 9 i Hundested. Der er åbent fra påske til uge 42 (efterårsferien).

Danmark den 21. juni på Grønlands Nationaldag

Hvis du tilfældigvis er i Danmark den 21. juni, så læg mærke til flagstængerne på de offentligt ejede bygninger. En lov blev vedtaget i 2016, som i Danmark gør det lovligt (og frivilligt) at bruge de grønlandske og færøske flag på disses nationaldage. Det er et smukt syn at se det grønlandske flag i flagstænger over hele København (og mange andre steder over hele landet).