Nordlysets vildskab
Nordlys er et fantastisk syn. Det er så smukt og anderledes at se lysstriberne danse hen over den mørke himmel. Nordlys kan glide langsomt og dovent hen over himlen, men det kan også nærmest eksplodere og springe og lave fantastiske mønstre. Det er næsten som om, at nogen deroppe leger med en stor lysende halskæde, der flytter sig lysende rundt på en glasplade.
Smid dig i sneen under nordlyset, kig lige op og nyd det, som var du barn igen. Og når du nu alligevel ligger der, så lav en engel i sneen! Der er ingen grund til at lade være. Du kan læse mere om nordlys i Grønland her.
Hundeslædens glæder
Du kan ikke sige navnet Grønland uden også at tænke hundeslæde. Det er simpelthen så nært forbundet i folks bevidsthed. I Grønland kan du opleve hundeslæderne i Østgrønland og alle steder nord for Polarcirklen i Vestgrønland om vinteren.
Selvom hundespandene bliver færre, er der i mange byer flere hunde end mennesker, og det skal de nok gøre dig opmærksom på. Det er så fantastisk, når hundene et par gange i døgnet sætter i hyl.
Når du kommer ud på hundeslæden, oplever du, hvad grønlænderne har oplevet i over tusind år. Foran dig halser en flok slædehunde gladeligt afsted, mens du og føreren kan høre medernes knasen i den sprøde sne under jer.
Hundeslædeferier i Grønland er en helt enestående oplevelse, men også de korte ture på en til to timer giver dig fornemmelsen af denne helt utrolige transportform. Og det heldige er, at du faktisk kan prøve disse ture i Kangerlussuaq, hvis du skulle være på vej mod Nuuk for eksempel.
Befinder du dig i Sydgrønland skal du til gengæld ikke regne med at se slædehunde. Dog er snelandskaberne i syd ikke mindre imponerende end i nord, og i Sydgrønland er nordlyset ofte grønligt eller hvidt, mens det nordpå også kan være rødt.
Sneens genskin
Når vi skriver tekster om Grønland, er vi ikke sene om at prale med midnatssolen. Det er så vildt, at solen står på himlen alle døgnets 24 timer. Bagsiden af den medalje er selvfølgelig, at der så er andre tider på året, hvor solen ganske enkelt ikke viser sig på himlen. Fænomenet kaldes for polarnat, og det kan opleves nord for polarcirklen i Grønlands vinterperiode.
At solen ikke står på himlen, betyder nu ikke, at der er buldermørkt. Landskabet er dækket af den smukkeste, hvide sne. Månen og stjernerne, samt gadebelysningen kaster lys ned på den hvide sne, der afspejler lyset. Det er blevet mere og mere populært at tage til Grønland i mørketiden, fordi man bruger sanserne på en anden måde og slapper mere af.