Søjlebasalt ved Qeqertarsuaq på Diskoøen
Diskoøen, der på grønlandsk hedder Qeqertarsuaq, byder på en ganske særlig natur, som du ikke finder magen til andre steder i Grønland. Den ene tilbageværende by på øen hedder også Qeqertarsuaq, og går du på vandring ud herfra, kan du se frem til nogle enestående timer. En vandring ved Kuannit, der ligger ca. 4 kilometer fra byen, byder nemlig på kilder, frodig vegetation og en helt fantastisk søjlebasalt.
Dette landskab er af vulkansk oprindelse og kan på mange måder minde om Island, hvilket de fleste besøgende ofte også bemærker. Vejr, vand og vind har igennem årtusinderne skabt de mest fantastiske klippeformationer, og det er altid en sjov leg at skulle gætte på forskellige formationer på samme måde, som man mange steder gør med skyer: ”Kan du se en elefant?”
Qeqertarsuaq hed i mange år også Godhavn på dansk og hentyder til, at der er mange hvaler i området. Det er således et særdeles godt sted for dig at se hvaler i Grønland.
Læs mere om Qeqertarsuaq
Kajaktur mellem hvaler nær Aasiaat
Du kan se hvaler mange steder i Grønland, og det er for så vidt også muligt at ro i kajak mange steder, men kombinationen af de to ting er særligt god i havet omkring Aasiaat. Aasiaat ligger i en fantastisk skærgård, hvor du om sommeren kan ro hele døgnet – også om natten i det fantastiske lys fra midnatssolen.
Med sin placering i den sydlige ende af Diskobugten er Aasiaat vært for rigtig mange hvaler, særligt om sommeren. Det er helt enestående at padle ud og være sammen med havets kæmper.
Læs mere om hvaler
Vandring eller hundeslæde fra Kangerlussuaq til Sisimiut
Hvis du kommer med fly til Grønland og lander i Kangerlussuaq, skal du overveje denne tur. Kangerlussuaq og Sisimiut ligger nogenlunde på samme breddegrad med 130 kilometers afstand i fuglelinje. Det er gennem årene blevet meget populært enten at vandre denne strækning om sommeren eller tage den på hundeslæde (eller snescooter) om vinteren.
Om sommeren kan du tage vandreturen på omkring 9 dage, mens du kan klare den på blot 3 dage på hundeslæde om vinteren. Endnu hurtigere går det, hvis du fræser afsted på snescooter, men vi vil nu anbefale, at du tager den til fods eller på slæden. Undervejs overnatter du i jagthytter eller telt og kommer virkelig i kontakt med naturen og dit indre jeg.
Læs mere om hundeslædekørsel
Fjeldtoppene ved Nuuk
Nuuk ligger på et næs ved verdens næststørste fjordsystem. Faktisk betyder Nuuk lige præcis ’næs’. Bag dette næs ligger det store fjordsystem, hvor dine øjne straks drages mod de smukke og til tider utilgængelige fjeldtoppe. Men de er ikke alle utilgængelige og går du op på eksempelvis på bjerget ved lufthavnen, er der en glimrende udsigt, både over byen, men også fjordene og Nordlandet, der skærmer fjordsystemet mod Davisstrædet.
Det gode ved fjeldene omkring Nuuk er, at de ligger spredt, så de giver hver især en rigtig god udsigt. Der er fjelde til alle sværhedsgrader af fjeldvandring fra den overkommelige vej op på Quassussuaq (Lille Malene) til den 1180 meter høje, spidse tinde på Kingittorsuaq (Hjortetakken). Du kan nemt tage en bus fra centrum til enten lufthavnen eller bydelen Qinngorput og så starte din vandring derfra.
Læs mere om Grønlands hovedstad Nuuk