VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Oplev de fem typer af isbjerge

Inspiration / Artikler / Oplev de fem typer af isbjerge

Vidste du, at der findes forskellige typer af isbjerge? De kan både have forskellig form og størrelse, men også være skabt på forskellig vis.

Der findes fem af typer isbjerge, og du finder alle i Grønland. De adskiller sig både i form og farve, men også i egenskaber og oprindelse. Ordet isbjerg er i nogle sammenhænge misvisende, da et isbjerg forekommer i mange størrelser, så ofte kalder man det også bare is i daglig tale i Grønland.

Om du sejler på en fjord, går tur langs vandet eller hiker i nærheden af Indlandisen eller gletsjere, vil du opleve is i en eller anden form i Grønland.

De 5 typer isbjerge i Grønland

  • Hvid is – de unge isbjerge
  • Blå is – det ældre isbjerg
  • Sort is – smuk og frygtet
  • Isflager – mere smagfuld
  • Beskidt is – isbjerge med sand og silt

 

Hvid is – de unge isbjerge i Grønland

Hvid is er forholdsvis ung is og endnu ikke komprimeret så meget. Indlandsis skabes ved, at det sner ovenpå isen. Dette lag af sne bliver med årene trykket sammen – både af ny sne, der falder ovenpå og ved at det smelter lidt og fryser igen. Derved bliver det til is.

Der er en masse luftbobler i den hvide is, hvilket er grunden til, at isen ser hvid ud, fordi lyset nemt trænger gennem den. På grund af alle luftboblerne i isen er denne slags is ikke lige så tung som blå og sort is.

Blå is – de ældre isbjerge i Grønland

Blå is er ældre end den hvide is og mere komprimeret. Isen kommer fra Indlandsisen, og ny sne er faldet på toppen af isen hvert år gennem årtusinder, og det presser luften ud af den nedre is.

Denne type af is ligger tungere i vandet, fordi mange af luftboblerne er presset væk. Hvis du forestiller dig, at du ser Indlandsisen oppefra, så er Indlandsisen tykkest ca. midtpå. Det gør også, at presset på isen er tungere her og det presser sneen fra midten ud mod kanten af Indlandsisen. Denne rejse kan tage titusindvis af år, hvis ikke længere.

Du oplever en masse blå is i Sydgrønland, fordi isen her ofte har rejst længere i Indlandsisen for at komme ud til de sydlige gletsjere ved kanten af Grønlands indlandsis.

Photo by
Foto Allan Tuxen - Mvr Drone

Sort is – smuk men frygtet is i Grønland

Sort is er meget smuk, men også frygtet i hele Grønland. Denne is er faktisk ikke sort, men gennemsigtig. Sort is ser kun sort ud, når den ligger i vandet. Oppe af vandet er den derimod klar. Den er typisk skabt af regnvand, der har samlet sig i gletsjerspalter, og som siden er frosset.

Da der næsten ikke er luft i denne type is, ligger den meget tungt i vandet, og ofte er det kun en lille smule af den, der er synlig over vandet (de kan minde lidt om havskildpadder, hvor kun en smule af skjoldet er synligt. Ja, de ligner næsten flydende sten). Når vi sejler i Grønland, er vi altid på udkig efter disse, da de er sværere at se end de andre typer af is, og de kan være meget hårde ved bådens skrog.

Isflager af saltvand – smagfulde isbjerge

“Er isbjerge saltholdige?” bliver vi ofte spurgt om. Den fjerde slags is er. Det er isflager lavet af frossent havvand, og disse isflager er netop saltholdige. Havet i nord fryser til is om efteråret og vinteren, og i foråret og sommeren, når tøvejret sætter ind, begynder havisen at bryde op.

En stor del af den flade is, du støder på i Grønland – især i Øst- og Sydgrønland – kommer fra Arktis, og det har rejst sydpå ned langs østkysten af Grønland. Det kan dog også være is, der er brækket op i de mange fjorde.

Photo by Stacy William Head - Visit Greenland
Photo by

Beskidt is – isbjerge med sand og silt

Endelig ser du (ofte med måben) en sidste slags is, nemlig beskidt is. Det er is, der bogstaveligt talt er blevet beskidt af støv og jord. Den beskidte is er is, der har ligget tæt på land ved kanten af gletsjerne. Den bliver beskidt, når silt og sand fra morænerne bliver blæst ind på isen under storme. Silt er en jordtype, der er finere end sandkorn men grovere end ler, hvilket der er meget af i Grønland.

Nogle gange kan du også se isbjerge, der har store sten liggende oven på dem. Disse er rullet ned på isen, da isen stadig var en del af gletsjerne.

Læs 7 facts om isbjerge i Grønland

"Det var en helt igennem fantastisk tur - vel tilrettelagt, gode hoteller, måltider, mange oplevelser inkluderet, en forrygende guide, der videreformidlede sin dybe kærlighed til Grønland på en meget fin måde - og så fik vi nordlys den sidste aften!"

Dorte Frigast

Adresse:

Greenland Travel A/S
Wilders Plads 13A, 1.
DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 9:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.00

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • Privatlivspolitik