Vandring i Sydgrønland
Vi har sikkert skrevet det mange steder her på siden, men vi står ved vores ord: Sydgrønland er det perfekte sted at vandre! Mulighederne er legio, så det er blot om at snøre støvler og sko og komme ud på tur!
Der er mange, der vælger at vandre i Sydgrønland, da du både kan gå forholdsvis lette ture og også komme ud at bestige lodrette bjergsider, hvis det er det, der lokker. Det sidste kan man jo ikke ligefrem kalde vandring, men vi vil da lige nævne, at de tre magiske bjerge, Nalumasortoq, Ulamertorsuaq og Ketil (Uiluit Qaqqaa), er blandt de mest eftertragtede tinder i verden blandt hardcore bjergbestigere. De lodrette klippesider ligger ved Tasermiutfjorden nær Nanortalik.
Men lad os komme tilbage til de lidt nemmere vandreruter! Sydgrønland hedder Kujalleq på grønlandsk, og det er samtidig også navnet på et af de tre UNESCO Verdensarvområder i Grønland. Kujalleq i UNESCO-henseende dækker over fem områder fordelt over Sydgrønland, inklusive kulturminderne ved bygderne Igaliku og Qassiarsuk.
Narsarsuaq, Qassiarsuk, Igaliku og Skovfjorden
De fleste ankommer til Sydgrønland via Narsuarsuaq, og her har du de første muligheder for gode ture, også selvom du måske ikke har så lang tid. Et godt bud er en tur op på Signalhøjen, hvorfra du får en god udsigt over Narsarsuaq og bunden af Skovfjorden, hvor Narsarsuaq ligger. Du kan se over til den anden side af fjorden til Qassiarsuk, hvor nordboerne Erik den Røde og Tjodhildur i sin tid slog sig ned sammen med venner og familie. Har du mere tid og vil vandre længere, kan du også gå langs vejen til Blomsterdalen, hvorfra du via en relativt stejl tur op ad fjeldet kan komme op og røre ved Indlandsisen.
Flere og flere vælger at vandre mellem fåreholderstederne, der ligger spredt ud over Sydgrønland, og flere fåreholdersteder er begyndt at tilbyde B&B. Det er endda muligt at arrangere ture med vores samarbejdspartnere, så din bagage bliver sejlet fra sted til sted, så du kan nøjes med at vandre med en dagsrygsæk.
Du kan eksempelvis gå fra Narsarsuaq og ind mod bunden af Skovfjorden. I bunden af fjorden finder du en fantastisk nåleskov, og her kan du krydse elven og gå mod Qassiarsuk, som for 1.000 år siden hed Brattahlid. Her finder du rekonstruktioner af nogle af nordboernes bygninger, inklusive den første kirke på de amerikanske kontinenter.
Du kan sejle fra Qassiarsuk (eller Narsarsuaq) til Igaliku, der ligger hvor den tidligere nordbobygd Gardar lå. Du bliver sat i land ved Itilleq, og derfra er der seks kilometers vandring til Igaliku. I Igaliku er der både hotel og hytter, som du kan bruge som udganspunkt for nogle smukke ture ud i fjeldene. Bygden ligger under det 1.750 meter høje Eriks Fjeld.
Fra Qassiarsuk kan også du gå mod fåreholderstedet Tasiusaq, der ligger ved Bredefjord. Her ligger de smukke grønne marker og spejler sig i det blå vand, og herfra kan du vandre videre og se nogle af Sydgrønlands mest imponerende isbræer. Fra Qassiarsuk kan du også vælge at gå videre ud langs fjorden, hvor der ligger fåreholdersteder som perler på en snor. Er du til lidt længere ture, kan du vandre hele vejen til Narsaq, som er en af Grønlands smukkest beliggende byer.
Narsaq
Hvis du er i Narsaq i nogle dage, bør du vandre ud af byen og opleve den smukke natur. Det mest oplagte er en tur til Narsap Ilua, der også er kendt som Dyrnæs. Efter et besøg ved de gamle nordboruiner, kan du fortsætte langs vandet og besøge Den Store Sten, som vitterlig er en kæmpe sten. Den er trillet ned ad fjeldsiden og landet i vandkanten, hvor den er knækket i tre stykker. Derfor kan du i dag kravle igennem stenen, og du kan også komme helt op på toppen af stenen at stå.
Går du i stedet væk fra vandet og op igennem Dyrnæsdalen, kommer du til de berømte fjelde Kvanefjeldet og Ilimaasaq. Undervejs kan du møde nogle af de køer og får, der hører til fåreholderstedet i dalen. Har du mod på det, kan du begive dig op på toppen af fjeldene, hvorfra der er en utroligt smuk udsigt. Denne tur er dog noget mere krævende end blot at gå til selve Dyrnæsbugten.
Qaqortoq, Hvalsey og Igaliku
Qaqortoq er hovedbyen i Sydgrønland, og den ligger flot i en grydeformet bugt. Husene kravler op ad fjeldsiderne og ligger langs med elven, der løber gennem byen. Elven kommer fra Storesøen, der vitterlig er en stor sø. Hvis du opholder dig i Qaqortoq i nogle dage, er det populært at gå en tur rundt om søen, men du skal regne med at det er en længere tur på 12 kilometer. Du vælger selv dit tempo, men mange sætter det meste af en dag af til denne tur, hvis der også skal være tid til lidt afslapning.
Hvis du vil ud på en længere vandring, kan du også vælge at gå fra Qaqortoq til Hvalsey Kirkeruin, der er den bedst bevarede nordboruin i Grønland. Her går du ud af byen og langs med bugt og fjord ind i landet. Ligesom Narsaq ligger Qaqortoq på en halvø, og mens man kan vandre fra Narsarsuaq via Qassiarsuk til Narsaq, kan man vandre fra Qaqortoq til bygden Igaliku via Hvalsey Kirkeruin. Det er ikke en krævende rute, forstået på den måde, at du ikke skal bestige høje fjelde for at gå turen. Turen varer 3-4 dage alt efter dit tempo. Fra Igaliku er der yderligere flere vandreruter ud i naturen, hvor du møder kulturminder, der er en del af UNESCOs Verdensarvområde Kujalleq.