Oplevelser hele året rundt
Indlandsisen
Indlandsisen ligger kun 30 kilometer fra Kangerlussuaq og er det bedste sted i hele Grønland til at komme tæt på Indlandsisen. Det er blandt andet også herfra, at de fleste ekspeditioner over Indlandsisen starter eller slutter. Du behøver dog ikke være en ekspeditionsdeltager for at prøve at stå og gå på Indlandsisen. Det er for langt for de fleste at gå de 30 km ind til isen, så det lokale udflugtsbureau tilbyder ture ind til isen i store terrængående køretøjer. Naturen ind mod isen er meget varieret, nogle gange med fine, grønne græstæpper på den ene side af bilen og små hvirvlende sandtornadoer i den arktiske ørken på den anden side af bilen. Nu må du ikke blive skræmt af ordet tornado, for hvirvelvindende er sjældent mere end et par meter høje. Men de er der og smukke på fotos. Helt generelt er omgivelserne spektakulære og der er chancer for at spotte moskusokser, rensdyr og måske endda fjeldryper og sneharer.
Udflugt til Indlandsisen ved Punkt 660 – et af de mest populære steder i Grønland
Punkt 660 er et meget besøgt sted inde ved selve isen, hvor du kan komme op og gå på selve isen. Det er så utroligt at stå der og vide, at der til tre sider er kilometer efter kilometer af is. Ja, selv nedad er der bare is. Ved kanten af isen er den naturligvis ikke helt så tyk, men inde på midten af Indlandsisen er den faktisk over tre kilometer tyk. Her får vi lov til at gå lidt rundt og tænke os til, hvordan det mon har været for Inuit at overleve i Arktis i de tusinder af år, de har boet her uden dunjakker og elektricitet.
En sommervariant af denne tur er, at man fra maj til september kan vælge at gøre holdt efter besøget på Indlandsisen og grille i et smukt område.
Vær varsom!
Ligegyldigt hvordan I er kommet ind til Indlandsisen, er der en vigtig regel: Følg de afmærkede ruter og hold afstand til gletsjervægge, der kan kælve. Is er et elastisk materiale i konstant bevægelse, så hav respekt for naturen og gør ikke noget dumdristigt. Følg altid guidens anvisninger.
Udflugt til Russell Gletsjer
Russell gletsjeren er en arm af Indlandsisen som rejser sig i landskabet. Med sine op til 60 meter lodrette isvæg er den et imponerende skue. I et delvist offroad terræn går den spændende rute ind til den spektakulære Russell Gletsjer. Det er en rigtig flot udflugt at køre derind i 4-hjulstrækker eller specialbygget bus. Du kan komme ganske tæt på gletsjeren, men du kan ikke komme op og gå på selve isen, som du kan ved punkt 660.
At stå der på kanten og se den kolossale ismasse glimte i hvidt, blåt og grønt er eventyrligt. Den lodrette, forrevne isvæg med smeltevandsrevner er ren balsam for sjælen. Måske oplever I også bragene, der lyder i det øjeblik, når stykker af is river sig løs. Det er et syn og en lyd, du aldrig glemmer.
Er I friske, i god form og naturelskere? Tag en tur til fods eller på mountainbike om sommeren. Pak rygsæk og cykeltaske med telt og forplejning og sæt kursen mod Indlandsisen.
Tundratur
Kangerlussuaq er unik på mange punkter, og når det gælder landbaseret dyreliv er der ingen andre steder i Vestgrønland, der kan være med. Specielt moskusoksen har en helt unik og spændende historie i området og er tilmed et imponerende dyr. På turen kører man i specialbygget bus gennem det smukke tundralandskab, hvor guiden fortæller om moskusoksen, hvordan den kom til Kangerlussuaq og det arktiske tundralandskab. Moskusoksen lever vildt i området og kan færdes frit over alt. Det er aldrig til at vide om du kan komme tæt på dyret eller må nøjes med at betragte det på afstand. Guiden medbringer altid kikkerter, så chancen for at se de imponerende dyr, eller noget af alt det andet dyreliv i området, er stor.
Guidede udflugter i Kangerlussuaq og området omkring byen
Det er altid en god måde at komme tæt på et sted ved at deltage i en guidet rundtur og Kangerlussuaq er ingen undtagelse. Bygden er en tidligere amerikansk luftbase, men i dag Grønlands vigtigste lufthavn. På en guidet tur hører du om den spændende historie, startende fra 2. Verdenskrig, over den kolde krig til en moderne international lufthavn. Området omkring Kangerlussuaq har Grønlands længste vejnet og her kommer du også rundt og ser flere interessante steder og møder den fantastiske grønlandske natur.
Turen tager dig også ud til havnen og ser fjorden, og forbi Kellyville, en lille forskerby 12 kilometer fra lufthavnen, og naturligvis en tur rundt på det gamle baseområde. Et besøg til bygdens hundegård er også en del af turen, hvor du kommer tæt på den grønlandske slædehund. Kangerlussuaq er sammen med Sisimiut de to sydligste steder, hvor man må holde slædehund på vestkysten. Når man kommer længere sydpå, er der ikke nok sne hen over året. Denne tur vil give dig en spændende mulighed for at danne dig et hurtigt overblik over byen og omegnen.
Det lokale museum
Museet i Kangerlussuaq huser en fin samling, der ikke blot beskriver områdets historie som base, men også luftfartens historie i Grønland. Det er imponerende at se, hvordan en flok pionerer fik opbygget et samfund herinde på denne slette, hvor der kan være bidende koldt om vinteren, men også varmt og lækkert om sommeren. Hvis du har tid, anbefaler vi, at du lægger vejen forbi byens museum.
Oplevelser om sommeren
Kangerlussuaq er som skabt til vandring om sommeren, når sneen er smeltet, og det grønne græs skyder op til glæde for både os og områdets mange dyr. Du kan gå i hvilken som helst retning i Kangerlussuaq og få en stor oplevelse ud af det. Da det er et tidligere base-område, er her overraskende mange veje i forhold til andre steder i Grønland.
Vandretur til Granatfjeldet
Dette er en herlig dagsudflugt. Det lokale udflugtsbureau tilbyder en tur, hvor du bliver kørt til toppen af Tacan, bjerget syd for Kangerlussuaq, hvorfra der er en pragtfuld udsigt. Herfra går turen til fods rundt om Store Saltsø. Det går mest nedad, selvom der selvsagt også er bakker, hvor vi skal gå opad.
Efter ca. 2½ – 3 timer er man fremme ved Granatfjeldet. Det er nu tid til at finde dine medbragte hamre og mejsler frem, og begynde jagten på de røde granater. Der bliver indimellem deltagernes hamren tid til at spise den medbragte madpakke. Der er vandrefalke, som yngler ved fjeldet, så måske er du heldig at høre og se dem. Det sker også ofte, at man møder moskusokser i fjeldet.
Turen retur går tilbage langs den smukke sø Lake Ferguson. Sandsynligvis ser du den flotte islom, som har reder langs søbredden. For enden af søen bliver gruppen hentet af en bil/bus, som kører hjem til Kangerlussuaq. Turen kan du naturligvis også gøre selv, men det kan være en fordel at blive kørt noget af vejen, da det ellers bliver en meget lang dagstur.
Andre vandremuligheder
Der findes mange gode kortere og længere vandremuligheder i Kangerlussuaq. Populære udflugtsmål er vandfaldet, Sugar Loaf Mountain med fantastisk udsigt over isen og hele område. Fossilsletten tæt ved Old Camp og en tur op på Køkkenfjeldet er korte, men rigtig fine ture. De meget aktive kan selvfølgelig pakke teltet og rygsækken og vandre i flere dage og helt ind til isen.
Rundflyvning – flightseing
Det er muligt at komme på en rundflyvning over Kangerlussuaqs bagland og Indlandsisen. Turen går op igennem Sandflugtdalen, hvor man passerer det karakteristiske fjeld Sugar Loaf på vejen mod Russell og Leverett gletsjerne. Derfra går turen ind over Indlandsisen, hvor man flyver rundt om Navigator’s Rock, en meget markant klippe, der er omkranset af Indlandsisen. Her ser man meget tydeligt, hvordan det kæmpemæssige islandskab presser sig ind på fjeldet.
Turen går videre ud gennem Ørkendalen med retning mod Granatfjeldet, hvor der er gode muligheder for at se moskusokser på vejen, og så går turen ellers tilbage til Kangerlussuaq. Vi flyver i en komfortabel 2-motors Partenavia med plads til fem passagerer. Alle sæder har vinduespladser og er udstyret med hovedtelefoner med indbygget støjreduktion.
Heldagstur på Indlandsisen
På denne oplevelsesrige udflugt følger man samme program som 4-timers turen til Indlandsisens Punkt 660, men du vil have yderligere ca. 4 timer til at udforske selve Indlandsisen. Kun få mennesker kommer mere end 200 meter ind på Indlandsisen, hvilket er en skam, da et fantastisk islandskab udfolder sig derinde. På turen kommer du til at vandre blandt høje og dale omkranset af krystalblå åer, floder, vandfald og søer – alt sammen dannet af smeltevand fra isen.
Udstyret med klatrejern (pigge) og vandrestave kan alle være med, da det ikke er vanskeligere at gå på Indlandsisen end i almindeligt kuperet terræn. Med mange hundrede meter ældgammel is under fødderne finder vi et smukt sted på Indlandsisen og spiser vores medbragte frokost – vandet er også inkluderet… direkte fra en smeltevandssø!
Camp Ice Cap – 2 fantastiske dage på Indlandsisen
For de mest eventyrlystne har vi om sommeren overnatning i telt på Indlandsisen. Gå i Fridtjof Nansen og andre polarheltes fodspor og oplev to dage på Indlandsisen. Sammen med en erfaren guide går vi ud på Indlandsisen og efter en let vandretur ankommer vi til Camp Ice Cap.
Når vi er kommet af med bagagen i lejren, nyder vi en kop kaffe og den totale stilhed i den isverden, vi befinder os i. Om natten går vi til ro under midnatssolen i vores varme soveposer. Næste dag skal vi på eventyr og opleve spændende fænomener såsom gletsjerfloder og smeltevandssøer.
Dyrelivet ved Kangerlussuaq
Moskusokser
I Kangerlussuaq er der et rigt dyreliv. De mest kendte dyrearter er nok moskusokserne og rensdyrene. Moskusokserne i området blev faktisk flyttet hertil fra Nordøstgrønland i 60’erne. Her fløj man hele 27 moskusokser over på den anden side af isen, og det har været en svimlende succes.
Det mildere klima og de større græsningsarealer i vest har gjort, at moskusokserne i stedet for at få en kalv hvert andet år i stedet typisk har fået to om året, og nu er bestanden oppe på 3-4000 dyr, hvilket er en af de største bestande i verden.
Man er ikke altid heldig at rende ind i moskusokserne, men det sker ofte. Er du heldig at se dem, så husk at holde en afstand på i hvert fald 30-40 meter. De ser da fredelige ud, men de er ikke til at spøge med. Hvis okserne føler sig truede, sætter de i løb og kan flytte deres 3-400 kilo tunge krop særdeles atletisk og kvikt.
Læs mere om Moskusoksen
Rensdyr
Rudolf er nok verdens mest kendte rensdyr. Hans fætre og kusiner lever en mere tilbagetrukket tilværelse her nær Kangerlussuaq, og det ser de ud til at nyde i fulde drag. Rensdyrene er mangfoldige her i området, hvor en optælling i 2007 kom frem til ca. 98.000 rensdyr.
Rensdyrene er Grønlands eneste hjorteart og bestanden varierer periodevis. Når der er for mange dyr, overgræsser de og dermed falder bestanden meget, fordi det tager lang tid for den grønlandske flora at komme tilbage på fode over en sådan overgræsning. Derfor forsøger man også at regulere bestanden med jagt, så man sikrer sig, at de ikke dør af sult. Det samme gør sig også gældende for moskusokser, så rensdyr og moskusokser må jages en del af året, hvilket gør det til nogle af de mest yndede delikatesser på de grønlandske menuer.
Vil du vide mere om Rensdyr i Grønland?
Andre dyr
Grønland har et rigt dyreliv, særligt set i betragtning af, hvor koldt der er en del af året. Polarræve, jagtfalke, ørne og ravne er andre af de dyr, du kan være heldig at støde på i Kangerlussuaq-området.
Læs om dyrlivet i Grønland.
Bøger og kort
- ”Turen går til Grønland” af Svend Erik Nielsen, Politikens Forlag
- ”Naturguide til Grønland” af Benny Génsbøl, Gyldendal
- ”Twin Otter – Flyvning og rejser i Grønland” af Peter Schmidt Mikkelsen, Aschehoug Egmont
Vandrekort kan købes lokalt eller online på www.scanmaps.dk
Overnatning i Kangerlussuaq
Polar Lodge
Polar Lodge, som har nogle af de bedste værelser i Kangerlussuaq, ligger meget centralt og mindre end 100 meter fra lufthavnskomplekset. Det ligger også tæt på indkøbsmuligheder og spisefaciliteter. Bag Polar Lodge rejser det stejle Mt. Hassel sig. Mount Hassel kaldes i daglig tale Køkkenfjeldet, fordi mange har udsigt til fjeldet fra sit køkken.
Polar Lodge har 13 dobbeltværelser og 3 enkeltværelser med badeværelser og toiletter på gangen. Værelserne er rummelige og hyggelige. Polar Lodge har et udmærket spise- og opholdsrum, hvor morgenmaden serveres, samt et moderne køkken, hvor du kan tilberede din mad. Der er trådløst Internet mod betaling.
Polar Lodge har desuden en souvenirbutik.
Old Camp
Old Camp er Kangerlussuaqs hyggelige, traditionelle vandrehjem og ligger 2 km fra lufthavnen. Old Camp ligger i de gamle officersbarakker, der i dag er omdannet til et klassisk vandrehjem. Vandrehjemmet har en TV-stue, fællesfaciliteter, souvenirbutik og du kan også booke udflugter her. Pæne, rene værelser og toilet og bad på gangen. Sengelinned og håndklæde er inkluderet. Morgenmad serveres i fællesstuen hver morgen.
Hotel Kangerlussuaq
Hotellet ligger så centralt som overhovedet muligt, nemlig i selve lufthavnsbygningen, så du blot skal tage din bagage fra bagagebåndet og bære det hen til receptionen. Alle værelser er rummelige og har enten udsigt til det såkaldte Køkkenfjeld eller udsigt over byen og omgivelserne.
Hotel Kangerlussuaq har 70 værelser og mere end 150 sengepladser fordelt på enkelt- og dobbeltværelser og suiter. Hotellet råder også over et hotelanneks med 40 værelser og 100 senge. Hvert år overnatter mere end 15.000 gæster.
Bestil i god tid
Uanset, hvor du vælger at overnatte i Kangerlussuaq, så bor du centralt idet bygden ikke er vældig stor. Så dit valg af overnatning skal være en afvejning af ønsket komfort og pris. Der er ofte udsolgt på overnatningsstederne i højsæsonen, så vi anbefaler helt klart, at du bestiller i god tid. Det gælder i øvrigt i hele Grønland. Der er begrænset med kapacitet, så der er rift om værelserne.
Spisesteder i Kangerlussuaq
Du spiser godt i Grønland og Kangerlussuaq er ingen undtagelse. Med naturens madkammer lige udenfor døren er der rig adgang til lækre og ferske råvarer såsom moskusokse, rensdyr og fisk.
Restaurant Roklubben
I Restaurant Roklubben finder du den bedste mad i Kangerlussuaq og omegn. Roklubben er smukt beliggende på bredden af Lake Ferguson, ca. 5 km udenfor Kangerlussuaq og har gennem mange år bespist både turister og lokale. I restauranten kan du i en afslappet atmosfære smage det bedste, det grønlandske køkken har at byde på.
Menuen i Roklubben varierer efter sæsonen, men der bruges altid friske, lokale råvarer. I skuldersæsonen (1. februar – 30. april og ca. 20. september – 28. november) serveres der en fast ret hver dag, mens sommersæsonen byder på en à la carte restaurant. Transport til og fra Roklubben sker med gratis bus fra Kangerlussuaq.
Fra 1. februar til 30. november serveres en grønlandsk buffet om søndagen og om onsdagen. Det er en overdådig oplevelse med over 30 forskellige retter. Næsten alt er grønlandske råvarer. Af retter kan nævnes: Rejer, fisk, hjemmerøget moskus og rensdyr, mattak (hval), kammuslinger, stegt moskus og rensdyr, kage og meget, meget mere.
Beliggenheden er udover maden også et besøg værd. Restauranten ligger ved bredden af Lake Ferguson i et helt og aldeles uspoleret område. Se anmeldelser af Restaurant Roklubben på Tripadviser.
Hotellets spisesteder
Der er flere spisesteder på Hotel Kangerlussuaq.
Den nyåbnede restaurant i hotellet serverer mad i høj kvalitet tilberedt af nogle af Grønlands dygtigste kokke. Sæsonbetonede menuer med stort brug af grønlandske råvarer af bedste kvalitet.
En restaurant af høj kvalitet, Grønlands mest besøgte cafeteria, den Grønne Bar/Naapiffik.
Cafeteriaet er legendarisk i Grønland og har åbent alle dage fra 6.30 til 21.30. Vælg mellem lidt grønlandsk mad, lidt sundt eller en hurtig moskusburger med tilbehør. Mulighederne er mange, men husk det er et cafeteria og ikke en gourmet-restaurant.
Den nye Café Isikkivik på første sal i afgangshallen giver dig vidt forskellige muligheder for at få noget at drikke eller spise. Cafeen ligger efter security så den kan kun benyttes når du rejser fra Grønland.
Pizzaria, grill-bar og andet
Lige bag lufthavnen ligger et udmærket pizzeria og på basesiden af lufthavnen er der en grillbar. Åbningstider varierer efter sæsonerne, så vi vil anbefale, at du følger op på det, når du er landet.
Ved receptionen på Hotel Kangerlussuaq (som ligger i lufthavnsbygningen) er der en opslagstavle, hvor man kan se opslag om alle de aktuelle ting, der sker i Kangerlussuaq. Det er en skøn blanding af offentlige og private opslag.