VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Besøg Qeqertarsuaq

Inspiration / Byer og bygder / Besøg Qeqertarsuaq

Qeqertarsuaq er navnet på Grønlands største ø og den smukke by, der ligger på øen. Her finder du de mest fantastiske basaltformationer, hvaler og 250 forskellige plantearter.

Inuitkultur, geologi, vandring og hvaler

Qeqertarsuaq fra 1773 er både en af Grønlands ældste og mindste byer med kun lidt over 1000 indbyggere. Byen ligger omkranset af røde basaltbjerge på sydsiden af Diskoøen, der på grønlandsk også hedder Qeqertarsuaq. Hvalerne elsker dette hjørne af Diskobugten, og det samme gør turisterne. Her er mange vandreture i flere sværhedsgrader, og over byen ligger Lyngmarksbræen med en fantastisk udsigt.

Hvalerne

Der er et enestående liv i havet omkring Qeqertarsuaq, og du har her mulighed for virkelig at komme tæt på mange af Grønlands hvaler, ikke mindst grønlandshvalen, der kommer til området om foråret. Grønlandshvalen kan blive helt op til 250 år gammel og er dermed det pattedyr, der lever længst. Når grønlandshvalerne smutter videre, kommer pukkelhvalerne på sommerferie, så der er rigelig chance for at opleve hvaler her om sommeren også.

Photo by Julie Skotte - Visit Greenland
Julie Skotte - Visit Greenland
Foto af Flemming Deleuran

Livet i byen

Kirken i Qeqertarsuaq bliver på grund af sin karakteristiske ottekantede facon kaldt for Vorherres Blækhus og er klart et besøg værd. Du skal også besøge museet, der ligger i den gamle lægebolig og i det tidligere hjem for Nordgrønlands Landshøvding, som det hed i en svunden tid. Et helt specielt syn, som man kun oplever på så spektakulær vis i Qeqertarsuaq, er fodbold, som spilles på en bane, der ligger ned til vandet. Det er et utroligt syn at se de unge mennesker kaste sig rundt efter bolden, mens enorme isfjelde flyder forbi lige bag dem.

Lyngmarksbræen

På toppen af øen ligger Lyngmarksbræen. I 700 meters højde kan du opleve en gletsjer, der strækker sig op mod 10 kilometer ind på øen. Det er et populært sted at tage hen om sommeren, da sneen ligger her hele sommeren. Udsigten heroppe er også helt fantastisk, ikke mindst hvis du har valgt at tage derop og opleve den i midnatssolens skær.

Det traditionelle liv

Qeqertarsuaq blev oprindeligt anlagt som en hvalfangerstation, og i dag er der stadig en smule hvalfangst, der dog er suppleret med både sælfangst og fiskeri efter hellefisk. Der er stadig gang i den på kajen, når dagens fangst bringes hjem.

Omegnen

Qeqertarsuaq er omgivet af smukke basaltfjelde, der adskiller sig fra mange af de andre grønlandske byers omgivelser. Bjergenes røde skær står smukt til den store frodighed, der er på øen om sommeren. Der er varme kilder på øen, og det betyder, at du kan møde over halvdelen af Grønlands 500 plantearter her. I det hele taget er øen som skabt til vandreture, hvor du går mellem de mest fantastiske klippeformationer. Her finder du klipper, der ligner både elefanter og kameler formet af det vulkanske fjeld. I nærheden ligger området Kuannit, et frodigt område med masser af kvan, en plante som alle i Grønland elsker. På vejen der til krydser du Røde Elv.

Sagnet

De gamle sagn fortæller, at to fangere, der var på jagt efter sæler i Sydgrønland, blev trætte af, at øen lå i vejen for dem, så de trak den op imod Nordgrønland. De roede i deres kajakker og ved hjælp af et enkelt og tydeligvis rigtigt stærkt hår fra et spædbarn, flyttede de øen! En heks i Ilulissat blev rimeligt træt af at se øen nærme sig, så hun kastede en besværgelse efter øen, så den gik på grund. Og det er derfor, at Diskoøen ligger, hvor den ligger i dag. Og så hedder den Disko, fordi den er rund, og ikke fordi det er her, den i Grønland så populære Vaigat-musik kommer fra.

Photo by Camilla Hylleberg - Visit Greenland
En turbåd nær Eqi gletsjeren i Nordgrønland

Qullissat

Fra Qeqertarsuaq er det ejendommeligt, men også spændende, at sejle nordpå langs kysten og opleve spøgelsesbyen Qullissat. Qullisat var oprindeligt en af de største byer i Grønland, men da kulminen, byen var bygget op om, var tømt for kul, lukkede man også selve byen. De indbyggere, der var blevet tilbage, blev tvangsflyttet til andre byer.

Det har om noget skabt et sår i den grønlandske sjæl, der stadig ikke er helet i dag, og mindet om Qullisat dukker op, hver gang der er tale om lukning af bygder. For at gnide salt i såret blev Qullissat i 2000 ramt af en tsunami, der ødelagde en del huse nær vandet.

I dag er Qullissat langsomt ved at blive et yndet sommersted, hvor mange tager i sommerhus.

Læs mere om Diskobugten her