Historien om Erfalasorput er resultatet af en demokratisk proces, der blev forhandlet hjem og stemt igennem efter lange overvejelser.
Vejen til eget flag
Tilbage i 1973, mens Grønland endnu var et amt i det danske rige, indledte man en proces om at finde et selvstændigt grønlandsk flag. Langt de fleste oprindelige bud tog udgangspunkt i det fælles nordiske flag-kendetegn: korset. Da den grønlandske avis Atuagagdliutit (AG) i 1974 offentliggjorde 11 forslag til et nyt flag, indgik korset i 10 af forslagene.
Det lykkedes dog ikke dengang at opnå enighed om et nyt nationalsymbol, og først efter indførelsen af Hjemmestyret i 1979 blev processen for alvor genoptaget. Hjemmestyret organiserede i 1980 en åben flagkonkurrence, og her blev hele 555 forslag lagt på bordet. De mange forslag blev dog fejet af bordet igen.
Nye forslag på banen
Medlemmerne af Landsstyret kunne ikke blive enige om den endelige version, og i stedet blev en række kunstnere inviteret til at komme med nye forslag til flaget. Det var ved denne lejlighed, at Thue Christiansen kom med sit vindende bud på et nationalflag. 14 af Landstingets medlemmer stemte for Erfalasorput, mens 11 foretrak et korsflag med farverne grøn og hvid. Resultatet blev, at Thue Christiansens flag for første gang steg til tops den 21. juni 1985, seks år efter Hjemmestyrets indførelse.