Slædehunderacer
At alle hunde stammer fra ulven er lidt overraskende, når man står overfor en lille skødehund, der skræpper op fra en højde af 10-15 centimeter. Slægtskabet er noget nemmere at fornemme, når man står overfor en slædehund, der har hjørnetænder, som ville have fået Baskervilles hund til at lunte hjem med halen mellem benene.
Slædehunde kan være nogle ordentlige krabater, og de er stærke som få. Der er fire ægte slædehunderacer: Alaskan Malamute, der mærkeligt nok er fra Canada, Samojede-hunden fra Sibirien, Siberian Husky fra Siberien og Alaska og endelig den grønlandske slædehund. Der er endnu en race, Alaskan Husky, som er blandet med blandet andet greyhound for hurtighedens skyld. Den bruges mest til væddeløb. Da denne guiden handler om Grønland, springer vi beskrivelser af de andre over og går direkte til den grønlandske race.
Den grønlandske slædehund
Der er i Grønland ca. 15.000 slædehunde og de opholder sig enten på østkysten eller nord for Polarcirklen på Vestkysten. Det er ikke lovligt at have slædehunde syd for Polarcirklen. Til gengæld er det ikke lovligt at indføre andre hunderacer i hundeslædedistrikterne for at sikre, at den grønlandske slædehund forbliver raceren.
Den grønlandske slædehund er den mest bistre af de forskellige racer, og derfor skal de fra en vis alder stå lænket, for det er sket mere end en gang, at de er gået i flæsket på folk, der kom for nær. Derfor skal man altid holde en god afstand til hundene og kun nærme sig dem, hvis man er sammen med hundens ejer. Det ændrer dog ikke på det faktum, at de er utroligt kære at se på.
Vidste du i øvrigt, at den grønlandske slædehund ikke bjæffer, men hyler? Dens fremtoning er derfor langt mere fredelig end eksempelvis en bjæffende skødehund, som skælder ud på postbuddet.
Slædehundene trives godt i kulde. De klarer kulden ved at generere mere underuld, når de opholder sig i kulden. Det er lidt forfejlet, når tilrejsende har ondt af slædehunde, fordi de står ude i kulden hele året. Tværtimod er det synd, hvis de ikke gør det, for slædehunde kan klare helt ned til 70 minusgrader.
Vi har fundet følgende fakta om den grønlandske slædehund
Grønlandshunden er en stor hunderace af typen slædehund, der menes at stamme fra hunde, der har fulgt menneskene ved indvandringen til Grønland fra det nordlige Canada. Det antages at racen oprindelig er opstået i egnene omkring Ladoga i det nordvestlige Rusland eller det centrale Sibirien engang i stenalderen.
Den typiske slædehund er hårdfør og udholdende, kan tåle sult i lang tid, er intelligent og har lært at lystre slædeførerens pisk og kommandoer. Den har opretstående ører, buskede kinder og tuder som en ulv, hvor ulvehylet er en stimulans for sammenholdet i spandet og deres territoriehævdelse.
Slædehunden står endnu så nær ulven, at kun frygten for pisken får den til at lystre. Står den over for vildt, fortrænges al dressur til fordel for det oprindelige jagtinstinkt. Ingen slædehund ville således drømme om at forsvare sin herre mod angreb, og den holder kun til omkring hans hus fordi den fodres, som regel en gang om dagen eller hver anden dag.
Læs mere om den grønlandske slædehund.
Vær varsom med slædehunde
Næsten alle folk elsker hunde og så er det jo fristende at gå over og klappe de smukke slædehunde. Lad vær med det. Slædehundene er den race, der ligner ulven mest og særligt de grønlandske slædehunde kan være nogle bistre typer. Så gå kun nær hundene, hvis deres ejer er med og har sagt, at det er sikkert. Du skal dog ikke være nervøs for hundene, når du er på slædetur. Kuskene har fuld kontrol på hundene.
Grønlandsmesterskaberne i hundeslædekørsel
De årlige grønlandsmesterskaber i hundeslædekørsel finder sted i Nordgrønland, og hedder på grønlandsk Avannaata Qimussersua. Før mesterskaberne er der holdt mesterskaber i de enkelte byer og bygder. Mesterskabet kræver en del organisering og ofte skal hunde og slæder flyves ind med fly fra Air Greenland.
Sirius-patruljen
Sirius-patruljen er meget kendt og respekteret i Danmark, særligt efter at Kronprisen i år 2000 tog med på en 3.500 kilometer lang slædetur. Slædepatruljen Sirius opretholder Danmarks militære tilstedeværelse i hele Nordøstgrønland med base i Daneborg. Der patruljeres med hundeslæde i Nordøstgrønland i vinterhalvåret og om sommeren med kuttere i de mange fjorde. Patruljen består af 12 mand og ca. 70 hunde.
Litteratur
Der findes meget litteratur om hundeslædekørsel i Grønland – eksempelvis i form af rejsebeskrivelser. Her er Knud Rasmussen og Peter Freuchens værker stadig helt essentielle og det er smukke og spændende forfatterskaber. Derudover er der i tidens løb skrevet rigtig mange bøger om disse prægtige mænd – især Knud Rasmussen. Vi kan varmt anbefale Knud Rasmussen: ”Den store slæderejse” og Jørgen Bjerre: Sirius