Planter og bær
Bær
I Grønland er det især sortebær og blåbær, der er meget populære. Et andet dansk navn for sortebær er fjeldrævning, mens det grønlandske navn er enten paarnat eller paarmat (alt efter landsdel). Vi elsker de søde bær, og ordet indgår derfor i rigtig mange pigenavne, som for eksempel Paarma, Parnuna, Paarnuna og Parnannguaq.
Bærbuskene i Grønland er alle meget lave, for i blæsten vil bær på højere grene næppe have en chance. Kommer man til Grønland i sensommeren eller efteråret vil man derfor se en masse numser stikke op i fjeldlandskabet, for rigtig mange mennesker er ude at plukke de lækre bær. De bliver spist rå (evt. med mælk på til morgenmad eller dessert), syltet eller brugt i is. De grønlandske blåbær er i virkeligheden mosebølle, der også vokser på heden i Danmark.
Svampe
Det er en forholdsvis ny sport at samle svampe i Grønland. Det har alle dage været kendt, at det er muligt at spise svampe, men som andre steder er det ikke alle svampe, der er spiselige. De fleste folk har tænkt better safe than sorry, så det er først i de seneste årtier, at det er blevet populært at indsamle de spiselige svampe. Er du svampekender, eller er du sammen med en, er der mange gode oplevelser at få, når du samler svampe, der i Grønland bruges på samme måde som i andre lande.
Kvan
Kvan er i Grønland et superhit. Det er typisk stilkene, der ligner selleri eller blege rabarber, man bruger i madlavningen eller spiser rå. For mange er smagen dejligt kraftig, mens onde tunger påstår, at de smager af sæbe. Kvanen bruges også i snaps, og nogle snitter den i små skiver, der fryses ind i isterninger og derved får ens vand en let kvansmag, efterhånden som isterningerne smelter.
Rabarber
Der findes næppe en have i Grønland, der ikke har et bed dedikeret til rabarber, så ligesom i andre lande er rabarbertærte, rabarbergrød og rabarbermarmelade noget, du møder på mange grønlandske borde.
Kartofler
Sydgrønlandske kartofler er blevet ganske normale på de grønlandske borde landet over. Den globale opvarmning har været hård ved Nordgrønland, hvor det er svært for fangerne at komme ud på isen om vinteren. I Sydgrønland er der derimod sket det, at sæsonen for grønsagsproduktion er blevet længere, og derfor dyrkes der flere og flere kartofler.
Roer
Mange steder i verden er roer noget, der bruges i foder- og sukkerproduktion, men i Grønland elsker vi også at spise roerne rå. De bruges selvfølgelig i supper, og de syltes også, men det er, når de er rå, at de virkelig gør lykke. Man kan næsten sammenligne roer med jordbær i andre lande. Når de første roer kommer fra fåreholderstederne og lander i butikkerne, kan der opstå kø for at få lov til at købe dem.
Blåklokker
Der skal samles rigtig mange blåklokker for at få det til at ligne noget, men har man tålmodigheden, bruges klokkeblomsterne til både salater og gele. Du kan også spise blåklokkerne som de er, deres kerne smager af nødder. Hvis du er turist i Grønland og overnatter et sted med fryser, kan du købe en forholdsvis neutral is og blande dem op i og genfryse.
Sydgrønland – Grønlands spisekammer
En af vores kunder fnisede henrykt, da han hørte, at der findes en bog, der hedder ’Haver i Grønland’. Han forestillede sig en pamflet på otte sider. Han skulle bare vide, at der faktisk er to bøger om grønlandske haver, nemlig den ovennævnte, ”Passion, haver i Grønland” af fotografen Finn Larsen og ”Grønlandske haver gennem tre århundreder” af Karen Nørregaard. Især Sydgrønland er umådeligt frodigt, og det er ikke uden grund, at Sydgrønland kaldes Grønlands spisekammer.
Der er i Sydgrønland ca. 37 fåreholdersteder og så er der forsøgsstationen Upernaviarsuk, der både er Selvstyrets forsøgsgård for landbrug, og samtidig fungerer den også som landbrugsskole – et ord de færreste forbinder med Grønland. Som mange andre fåreholdersteder dyrkes der kartofler og majroer her, men også radiser, icebergsalat, almindelig salat, tomater, agurker, etc.
I privat regi er der også mange i Grønland, der forsøger sig med at dyrke mange forskellige grønsager, planter og frugter, både i drivhuse, mistbænke, vindueskamre, og hvor man nu kan finde læ og sol. Blandt de mere muntre forsøgsafgrøder har der derfor været grønlandske bananer og grønlandske jordbær, men der er også mange, der f.eks. dyrker ribs i haven. Brugseni – den grønlandske Brugsen – har i de senere år fokuseret meget på bæredygtighed og har gjort meget for at distribuere grønlandsk producerede madvarer i landet, ikke mindst i Nuuk, hvor markedet er størst.
Krydderier og urter i det grønlandske køkken
I de senere år er der flere steder i Grønland opstået små selskaber, der har udviklet nicheproduktion af forskellige produkter, lige fra grønlandsk havsalt og tang til urter og andet godt.
Brættet i Grønland – ”den lille grønlænder”
Brættet er det danske ord for Kalaaliaraq, der egentlig betyder ’den lille grønlænder’. Det er det lokale marked, hvor fiskere og fangere kan sælge af dagens fangst. Her forhandles kød i alle afskygninger. Fangst fra land, til vands eller i luften, herudover også grønt og andet fra naturen. Alt, hvad der er tilgængeligt på årstiden. Brættet fungerer også som et lokalt centrum, hvor mange går hen og får en snak og hører, hvad der rører sig.
Det europæiske og danske islæt
Det grønlandske køkken har siden hvalfangerne kom til Grønland været influeret af impulser udefra. Den store klassiske kogebog i Grønland er ”Kogebog for Grønland”, der på to sprog side om side, grønlandsk og dansk, blev udgivet i 1963 efter otte års arbejde med indsamling af opskrifter og et generelt arbejde med ernæringsspørgsmål i Grønland. Her grønlandiserede husholdningslærerinde Caia Hansen danske opskrifter, så man med nemhed kunne bruge opskrifterne i Grønland med de forhåndenværende råvarer. En af Grønlands store kunstnere, Jens Rosing, illustrerede kogebogen.
Inspireret af danske madvaner
I det hele taget er grønlandske madvaner i høj grad inspireret af det danske køkken, ikke mindst fordi dansk mad ofte er billigere end grønlandsk. Det var sagt i spøg, men daværende Landsstyreformand Aleqa Hammond kom i modvind, da hun i Information sagde, at det bedste, Grønland havde fået fra Danmark var ”bøf med bløde løg og brun sovs.”
Og som hun også påpegede, så er hun ”bedre end de fleste danskere til at lave brun sovs. Den smager nemlig rigtig godt også til hvalbøffer.”
Det har altid været et af kendetegnene ved grønlænderne: Når der kommer noget brugbart, der kan erstatte tråd lavet af sener, ligemeget om det er polka, synåle af metal og tandtråd, tager vi imod det med kyshånd og gør det til vores eget. Der er ingen tvivl om, at der på mange grønlandske borde serveres danske retter og at de spises med stort velbehag. Og hvor man i Danmark ofte rynker på næsen af Knorr Aromat, er det kongekrydderiet i Grønland, når man skal nyde sin mattak.